Press "Enter" to skip to content

Is een ‘smart city’ geen doelstelling voor Brugge?

Agiora, de federatie die de Belgische technologische industrie vertegenwoordigt, publiceerde vorige week hun ‘smart cities’-rapport. Dit is een grondige analyse over hoe goed de 20 grootste Belgische steden scoren op het vlak van gebruik van technologie in het lokale beleid, om zo de levenskwaliteit van de burger te verbeteren.

Alle grote Vlaamse steden en provinciehoofdsteden scoren goed op de algemene ranking of met een specifiek project. Zo scoort Gent met een online tool om energiezuinig te renoveren, Brussel met een app om nodige reparaties aan het wegdek te melden, Antwerpen met een stadslab die duurzame energie promoot en is Hasselt de ‘slimste’ stad in de algemene ranking. Alleen van Brugge is geen spoor, enkel onderaan de lijst met een score die bijna de helft is als die van Hasselt.

De Brugse Jong VLD’ers vragen zich dan ook luidop af of de implementatie van de technologie om het leven van de burger makkelijker te maken geen doelstelling is van het Brugse stadsbestuur. Nochtans zijn alle kansen aanwezig. Hoger onderwijs in de sector bloeit met de komst van nieuwe campussen. Brugge zit vol met ondernemers die in deze sector hun kunde willen tonen, (iets wat Jong VLD al meermaals aantoonde via hun jaarlijkse award voor ondernemende Bruggelingen, de Blauwe Schuit). Dat het stadsbestuur deze kans, die voor het grijpen ligt, niet neemt is jammer voor iedereen.

Jong VLD rekent er dan ook op dat het stadsbestuur een beleid klaar heeft om binnen korte termijn hun huiswerk te maken over al de prachtige projecten in de Vlaamse grootsteden die Agoria via hun smart cities voorstelde, en zo eindelijk nog eens aan de toekomst van de Bruggeling denkt. Zo wordt Brugge een betere plek om te leven, te werken en te investeren.